Sayfalar

29 Eylül 2010 Çarşamba

Sinema: Wall Street - Money Never Sleeps (Borsa: Para Asla Uyumaz)


23 yıl sonra ve de tam zamanında gelen bir devam filmi olan Wall Street – Money Never Sleeps, dünyanın en büyük borsasına sahip New York'da, piyasada kriz adı altında dönen dolapları anlatıyor. Doğum Günü Dört Temmuz, Katil Doğanlar ve de tabi ki Gece Yarısı Ekspresi gibi filmlerinden bildiğimiz Yönetmen Oliver Stone, bu parlak filminde üretim yerine spekülasyona dayanarak büyüyen sistemdeki çarpıklıkları, başkalarının kayıplarından beslenen kan emicileri ifşa etmeyi görev edinmiş:
Gordon Gekko (Michael Douglas) insider trading suçundan 8 yıl yattıktan sonra hapisten çıkmış ve artık beş parasız kalmış bir borsa yatırımcısıdır. Yazdığı kitabın satışlarıyla geçinmeye çalışan Gekko, gereğinden fazla değerlenmiş hedge fonların yarattığı balonun mutlaka patlayacağını savunan bir bilge adam rolüyle dolaşmaktadır ortalarda. Yüzyıllar önce Hollanda'da bir lale tohumunun lüks bir ev değerinde olduğu, bir süre sonra da bu aşırı değerlendirmenin ekonomik bir kriz yarattığı benzerliğiyle, temelinde emlak balonunun bulunduğu bir finansal krizin gelmekte olduğunu anlatıp durmaktadır “kriz kahini” Gekko. 
Kardeşinin ölümünden dolayı babasını sorumlu tutan kızı Winnie (Carey Mulligan) babasından olduğu kadar, filmde gökdelenleriyle, gelişmişliğiyle “gözümüze sokulan” New York' un temsil ettiği finans düzeninden de nefret etmekte olan sol görüşlü bir blog yazarıdır. Ne var ki Winnie'nin sevgilisi de -ironik biçimde- genç ve hırslı bir borsacı olan Jake Moore (Shia LaBeouf)' dur. Bu ironi, film boyunca Jake'in temiz enerji yatırımı yapan şirkete finanman bulmayı amaç haline getirmesiyle zayıflatılmaya çalışılır. “Hırs iyidir” diyen Gekko, kızıyla arasını düzeltmek isteyen müstakbel damadı Jake'i sever. Ona paranın asla uyumayan bir fahişe olduğunu, eğer ihmal edilirse kaybolacağını anlatır. 


Jake'in patronu olan babacan Louis Zabel (Frank Langella) ölmeden kısa süre önce Jake'e hatırı sayılır bir para ödülü verir. Piyasada Zabel'in batacağı söylentilerinin yayılması üzerine zaten gereğinden fazla değerlenmiş olan Zabel hisseleri dibe vurmaya başlar. Şirket iflas etmeden önce elden çıkarılması gerekir. 


Şirketi alacak tek kişi de yıllar önce benzer durumda Zabel'in onlara aynısını teklif ettiği yatırım şirketi sahibi Julie Steinhardt (Eli Wallach) ve şirketin yönetici ortağı Bretton James (Josh Brolin)'dir. Bunun üzerine Louis Zabel intihar eder. Söylentileri yayanın, çalıştığı firmanın batmasına, örnek aldığı patronunun ölmesine sebep olan kişinin Bretton James olduğunu öğrenen Jake, Gekko'nun içerde bu kadar yıl yatmasına da onun sebep olduğunu öğrendiğinde Gekko ile işbirliği yaparak Bretton'dan intikam almaya çalışır. Becerikli çabaları sonucu şirketini 120 milyon dolarcık zarar ettirince Bretton'un dikkatini çeker. Bretton bu hırslı ve yetenekli gence iş teklif eder...