Sayfalar

21 Ekim 2010 Perşembe

Venceremos



21 Kasım 1974 tarihinde Şili Ulusal Stadyumunda tarihin en ilginç maçlarından biri yapıldı. Dünya kupası elemelerinde 0-0 biten ilk maçın rövanşı için Şili ve o zamanki SSCB maç yapacaktı. Sahaya sadece Şili Milli Takımı çıktı. Tribünlerde 15 bin kadar asker ve Pinochet yanlısı bulunuyordu. Kimi ağlayarak sahaya çıkan, çoğu gönülsüz 11 kişi, santra yaparak aralarında paslaşıp boş kaleye gol attılar. Kurallar gereği, maça devam edilmedi ve Şili maçı hükmen 2-0 kazandı. Bu maçın görüntüsünü aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:

Şili, 1970'li yıllarda Latin Amerika'nın en yoksul ülkelerinden biriydi. Zaten ülkenin kaynaklarını da bir avuç zengin ve ABD'li firmalar tüketiyordu. Salvador Allende iktidara geldiğinde bir dizi reform uygulamaya başladı. Büyük toprak ağalarının toprakları köylülere dağıtıldı, fabrikalar ve ABD firmalarının kontrolündeki demir, bakır gibi madenler devletleştirildi. Ülkede ciddi bir kalkınma hamlesi gerçekleşiyordu. Ne var ki ITT gibi ABD'li şirketler durumdan hiç de hoşnut değillerdi. Önce ABD'nin Şili'ye ekonomik ambargo koyması sağlandı. Sağ-sol çatışmaları kışkırtıldı. Sonra da ITT'nin baskısı ile ABD'nin gizli desteğiyle  11 Eylül 1973 tarihinde Augusto Pinochet, kendisini Genel Kurmay Başkanı yapan Devlet Başkanı Salvador Allende'yi bir darbeyle devirerek iktidara geldi. Allende darbeye direndi ve vuruşarak öldü. O darbede Allende ile birlikte 35.000'i aşkın kişinin öldürüldüğü söylenmektedir. Pinochet en büyük katliamını başkent Santiago'daki Şili Ulusal Stadyumu'nda gerçekleştirmişdi. Sokaklardan, evlerden, üniversitelerden toplanan binlerce kişi daha önce sadece maç izlemek için gittikleri stadyuma zorla sokuldular.
...


Stada zorla getirilenlerden biri de Victor Jara idi. Jara stada getirilirken, yanında gitarı da varmış. Stadda herkes birer ikişer öldürülürken binlerce insanın sessizliğini bozan şarkısını söylemeye başlar: "Venceremos" yani Kazanacağız. Stadda yankılanan bu ses hemen karşılığını bulur. Askerler Jaranın etrafını sararlar. Jara ısrarla şarkısını söyler. Nihayet askerler müdahale ederek feci bir işkenceyle Jara'yı öldürürler. Stadyum katliamı tarihin en korkunç katliamlarından biri olarak kayıtlara geçer.
...


Bu katliamın yapıldığı sırada Venceremos'un bestecisi olan Inti İllimani gurubu İtalya'da 400.000 kişiye konser vermektedir. Gurup gözyaşları içinde El Pueblo ve 400.000 kişi ile birlikte Allende için besteledikleri Venceremos şarkısını söyler. Darbe yüzünden tam 14 yıl boyunca gurup Şili'ye dönemez.
...
1974 Dünya Kupası elemelerinde SSCB ile karşılaşacak olan Şili, bu maçı işte o ağır katliamın yapıldığı stadda oynamak için  FIFA'ya başvurur. Başvuru kabul edilir ama Sovyetler Birliği Şili halkının kanının döküldüğü stadda maç oynamaya yanaşmaz. Tarafsız saha başvurusu da kabul edilmeyince Pinoche'nin silahlarının gölgesinde 11 kişi maça çıkar...